luni, 26 iulie 2010

BLOCAJE !

ORDA centreaza! ORDA marcheaza!

Problema drepturilor de autor a avut un traseul deloc facil in Romania. Abia dupa emiterea legii dreptului de autor 8/98, au inceput distribuitorii, sa remita, cat de cat mai regulat, pentru diferite categorii: muzicieni, actori, regizori, scenaristi procentele reglementate conform normelor europene.

Adeseori au existat intarzieri, iar in mass-media reactii ‚eronate’ ale diferitelor televiziuni sau firme de cablu. Acestea sub pretextul ‚liberului acces al spectatorului la programe’, solicitau reducerea sau eliminarea diferitelor tarife care erau reglementate oficial pentru autori sau intepreti. De parca obliga cineva un difuzor sa ofere un anumit program sau sa ignore cantitatea si calitatea autoriala pe care intr-o anumita masura orice program audiovizual o are la orice difuzare.

ORDA, Oficiul roman de drepturi de autor, este organsimul care ar trebuii sa urmareasca buna functionare a legii, sa constate ca diferite organisme de colectarea isi incaseaza drepturile de la difuzori.


Din pacate o recenta reglementare oficiala: OUG 43/2010, imputerniceste Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor sa administreze sistemul informatic naţional privind evidenta şi simplificarea plăţii drepturilor de autor şi a drepturilor conexe de către utilizatori şi a repartiţiei remuneraţiilor colectate de organismele de gestiune colectiva in cadrul proiectului e-guvernare.

Costurile de realizare a acestei evidente naţionale sunt suportate de organismele de gestiune colectiva beneficiare ale remuneraţiilor datorate de utilizatori.

Normele nu au fost inca redactate. ca la multe alte legi, se fac legile si nu vin normel de aplicare.

Cum la aceasta decizie un organism DACIN SARA, care colecteza, conform unor intelegeri contractuale clare si legale, pentru regizori si scenaristi, s-a opus, deocamdata, incasarea drepturilor de autor pentru respectivele categorii de meserii artistice este blocata.

In fapt orice autor, poate sa aiba intelegere cu cine doreste, sa ii urmareasca si incaseze drepturile, iar ORDA, doar trebuie sa vegheze, urmareasca, protejeze acesta incasare de la distribuitorii de programe care contin lucrarile autorului. In nici un caz sa emita ordine care sa blocheze procesul de colectarea naturala a drepturilor de propietate intelectuala sau sa se substituie incasatorului.

Dar acest ordin legislativ limiteaza drepturile de asosciere, propietate intelectuala si cel de libertate economica...

Dar la noi ca la nimenea! Am putea spune: ce si-o fi zis ORDA? Ia sa incasez si distribui, eu ca si organism al statului niste sume, drepturi, pe care le taxez incasand niste bani, pentru ca global se aduna niste sume. Trimit pe Dacin la plimbare sau o lasa fara obiectul activitati, deci ma substitui organimului cu care autorul are contract, nu conteaza ca nu am nici o intelegere cu vreun autor,decid eu ca ii colectez drepturile, mult mai bine, fara sa fi probat nimic, si asta e, si natural ca imi retin un banut?!?

Faina treaba. Autentic romanesca. Deocamdata pe zona film, tv, video, incasarea de catre autori a drepturilor de propietate intelectula e blocata.

ORDA e bine merci in vacanta...Voi reveni!

Niciun comentariu: