vineri, 12 noiembrie 2010

Mark Twain pe bicicleta in Romania!






Cu anii multi in urma, in copilarie, cand citeam vrajit 'Aventurile lui Tom Sawyer", "Prinț și cerșetor", "Aventurile lui Huckleberry Finn" am inceput sa lecturez cu placere proza scurta umoristica a aceluiasi autor. Un autor inventiv, plin de forta, celebru pentru turneele sale literare in America.

Retin cateva relexii intr-o proza umoristica. Ce se intampla daca furi o paine? In America acelor ani? Iei trei ani. Dar daca furi o cale ferata? Ajungi senator!?! Am povestit de cateva ori acesta intamplare in diferite randuri si am constat ca in mentalul colectiv functioneaza foarte bine. 'IT WORKS' cum spun englezi!

Intradevar, nu se mai fura cai ferate, ca sunt depasite, dar daca privatizezi o fabrica, gen 'Republica' ai amri sanse sa ajungi mare, fie dezvoltator imobiliar, fie deputat. Daca 'termini; un grup industrial din cele de pe vream lui 'ceasca' senatul te astepta. Acolo poti dormi linistit, ca bugetul tie foarte ok.

De la sere, canale de irigatii, fabrici, uzine, canale, se pare ca tranzitia noastra a avut o coloratura cu adevarat bolsevica, asemeni acelor revolutionari care au topit sinele de cale ferata fiind de proveninta burgheza.

Cand in '96 premierul Ciorbea declara ca nu e nimic de furat, era evident cam 'infantil si naiv' in declaratii. Romania e inca plina de 'posibilitati'. Totul e sa fii destept. In stil pur romanesc!

Niciun comentariu: