miercuri, 10 noiembrie 2010

PRESIUNEA MEDIATICA

Imi amintesc, poate aiurea, cum in scoola primara eram indoctrinati, asupra caracterului bland-pacifist-incapabil sa fac rau al poporului roman. Era o explicatie politica ce incerc sa scuze ca nu am fost o natiune ‚mare’, ca in fond nu am reusit decat sa ’existam’, natural pozitiv, fara a ne impune prin forta...In fond si cultura romana nu o ,cultura mare’, de marime prima cum spunea in perioada interbelica Vulcanescu, nu si-a pus amprenta, o modificat substantial alte culturi, asemni celei germane, spaniole, franceze, etc....

Remarc in contemporanietate o vivacitate a media, a canalelor de televiziune. O forta, ferventa iesista din comun...Induibiatbil, media este o forta. O putere in stat...

Inate de ‚89 era doar o compnenta docila si extrem de bina instruita a regimul politic comunist. Evenimentele din decembrie ne-au eliberart, atat pe noi act si media autohotona.
A urmat in anii imediat urmatori o impartire in tabere. Alb, negru totul intr-un conflict pe viata si moarte. Televiziunea a fost in centrul campului de lupta. Ziarel au scris cu niste parti-pris-uri mari. A fost necesare niste schimbari de regim, de la stanga la drapta pentru ca lucrurile sa se mai calmeze.

Dar evolutia vizualului in ultimii ani a beneficiat de o mare componenta tehnolgica, de o stilistica de forta notabila. Daca analizezi promo-urile de la marile televizuni constati o agresivitate maxima, o densitate de imagini si sunete, grafica exploatte la maximum.

Orice talk-show este este presentat ca si cum precede o apocalipsa, un dezastru este anuntat in fiecare seara, ce furtauna, uragane meditice par a bantui Bucurestiul contemporan zilnic. Promo-urile de la marile televiziuni externe par banale, blajine, didactice. La noi in Bucuresti se 'traieste', este o lupta pe viata si moarte.

Media repeta aidoma viata politica. Asa cum se cearta cei trei lideri ai principalelor partide parlamentare, asa se disputa tembelizunile autohtone. Criza, apocalipsa, furtuna, desert, coruptie, hotie, televizor irupi si explodeaza in fiecare seara asemeni unei bombe de mare tonaj.

Am deevnit foarte razboinici si agresivi. Problema e ca explozia se produce in mentalul colectiv. Cu urmele de rigoare. Voi reveni, daca mai existam...

Niciun comentariu: