vineri, 12 noiembrie 2010

UN VIITOR BEST-SELLER





DAN LUNGU NE ANUNTA UN BEST-seller: 'IN IAD TOATE BECURILE SUNT ARSE'



Noul roman al lui Dan Lungu se va numi "In iad toate becurile sunt arse" . Un roman cu un titlu exceptional, provocator si incitant. Inteleg ca este o continuare a romanaul 'Baieti de gasca' . Probabil va fi un bestseller.Intr-o lume plina de impostori, scriitorul si sociologul Dan Lungu face o figura aparte.

Dan Lungu este, in prezent, cel mai tradus autor roman contemporan. Cartile sale au aparut in zece limbi, la diverse edituri din strainatate. Doua dintre romanele sale cele mai cunoscute, “Raiul gainilor” si “Sint o baba comunista!”, abordeaza teme controversate legate de regimul dictatorial din Romania.


În perioada 15-18 noiembrie 2010, scriitorul Dan Lungu va susţine un turneu de lecturi din cel mai recent roman al său, Cum să uiţi o femeie, a cărui traducere în limba germană, Wie man eine Frau vergisst, a apărut recent la editura germană Residenz.

Turneul de lecturi „Wie man eine Frau vergisst/Cum să uiţi o femeie” este organizat de editura Residenz  în parteneriat cu Institutul Cultural Român. La toate evenimentele, alături de Dan Lungu, va participa şi traducătorul Jan Cornelius.

PROGRAM
 - Luni, 15 noiembrie, ora 19.30, lectură şi dezbatere la Institutul Heinrich Heine din Düsseldorf, Germania. Moderator: Dr. Karin Fullner
- Marti, 16 noiembrie, ora 20.00, lectură la Literaturhaus din Berlin, Germania
- Miercuri, 17 noiembrie, ora 20.00, lectură la Andere Buchhandlung din Rostock, Germania
- Joi, 18 noiembrie, ora 19.00, lectură la Hauptbücherei, în cadrul Tîrgului Internațional de Carte de la Viena, Austria

Pe 19 noiembrie, scriitorul Dan Lungu va fi prezent la standul României, organizat de Institutul Cultural Român în cadrul Târgului Internațional de Carte de la Viena - Buch Wien 2010, pentru întâlniri cu editori și jurnaliști austrieci.

Romanul Cum să uiți o femeie a fost publicat în Franţa în 2010, la editura Actes Sud, în traducerea Laurei Hinckel, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin programul Translation and Publication Support Programme (TPS).

Am aselectat din prezentarea de la Polirom.

Dan Lungu (n. 1969, Botosani) este unul dintre cei mai apreciati si mai tradusi scriitori din noua generatie, carti ale sale fiind publicate in zece limbi: franceza, germana, italiana, spaniola, poloneza, slovena, maghiara, bulgara, greaca  si turca.
Conferentiar la Catedra de Sociologie a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi, a facut studii postdoctorale la Sorbona si este redactor al revistei „Au Sud de l’Est” (Paris). In 1996, initiaza la Iasi grupul literar Club 8. Intre 2001 si 2002, redactor-sef al revistei de cultura Timpul. In 2005, face parte din grupul de scriitori romini invitati la „Les belles étrangères”, Franta, alaturi de autori ca Gabriela Adamesteanu, Stefan Agopian, Ana Blandiana, Mircea Cartarescu, Gheorghe Craciun sau Simona Popescu.
Romanul de debut, Raiul gainilor (2004; editia a II-a, 2007, Ed. Polirom), a fost patru luni in topul vinzarilor editurii franceze Jacqueline Chambon, iar editia germana a fost declarata, in decembrie 2007, cartea lunii in Germania. Cel de-al doilea roman, Sint o baba comunista (2007, Ed. Polirom), se afla in curs de adaptare cinematografica in regia lui Stere Gulea, iar versiunea franceza a cartii a fost dublu nominalizata la Premiile Jean Monnet (Franta, 2008). De curind, a publicat un al treilea roman, Cum sa uiti o femeie (2009). Tot la Polirom a mai publicat doua volume de proza scurta, Baieti de gasca (2005) si Proza cu amanuntul (editia a II-a, 2008). La aceeasi editura, alaturi de Radu Pavel Gheo a coordonat volumul colectiv Tovarase de drum. Experienta feminina in comunism (2008), iar alaturi de Lucian Dan Teodorovici volumul Str. Revolutiei nr. 89 (2009).
I se monteaza piesele Cu cutitul la os (Green Hours, Teatrul Luni, 2002), Nunta la parter (spectacol-lectura la Teatrul Odeon, 2003; spectacol-lectura la Teatrul Luceafarul, Iasi, 2006 in cadrul proiectului DramatIS) si Vrajitoarea pofticioasa (piesa pentru copii, Teatrul Luceafarul, Iasi, 2008 ). Piesa Parca asa se spune, nu? a fost una dintre cistigatoarele Bursei de texte noi Dramafest, editia 2008.
Este distins cu Premiul Societatii Junimea pentru activitatea literara pe 1993; Premiul Editurii Nemira pentru proza scurta (1997); Premiul USR, filiala Dobrogea, pentru debut in proza (1999); Premiul Goethe Zentrum pentru promovarea originalitatii, ca reprezentant al Club-ului 8 (2001); Premiul USR, filiala Iasi, pentru proza (2005), Premiul “V. Pogor”, al Primariei Municipiului Iasi, pentru activitate literara (2007), Personalitatea culturala a anului (2009).
Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
Mai multe detalii despre Dan Lungu aflati aceesind siteul personal al acestuia: www.danlungu.eu.


Nu pot sa nu adaug cat regret de mult, ca nu am reusit sa obtin finatare pentru cartea TOVARASE DE DRUM, de vreao trei respinse de juriile documentare celebre ale CNC-ului, o carte reflectie a feminitatii din perioada comunista, redactata de Dan Lungu impreuna cu Radu Paul Gheo. Asa e Romania.....

Niciun comentariu: