joi, 31 martie 2011

Iuliana Valsan expune!





MERITA!

Merita sa retineneti expozitia - IULIANA VILSAN – a carui vernisaj va avea loc in ziua de joi 7 aprilie ora 19:00, in strada Regina Maria nr.18, langa Dealul Patriarhiei.

Iuliana Valsan
Pictura 2009-2011 desene 2007-2011

Despre ea, Radu Boroianu noteaza in invitatia remisa noua.

'Pictand la Messina, la Bucuresti si la Paris – in toate cele trei locuri are ateiere si galeristi care o expun, o urmaresc si o coteaza - , Iuliana Vilsan i-a atras pe iubitorii de arta romani in ultima perioada cu precadere prin ingenioasele, mult discutatele si foarte apreciatele sale scenografii de teatru. Ca si in pictura, Iulian Vilsan provoaca, nu te lasa indiferent si se supune doar unei rigori impuse de cate un demers ideatic precis. Exista intotdeauna o prim abordare, o a doua, o a treia, si ele se pot multiplica. In pictura ei se adauga profunzimile spatiale, semn, alaturi de iluminari diferite, de influenta inca pozitiva a teatrului. Personajele sau obiectele-personaj capata prin toate aceste metode o existenta complexa sugestiva, incarcata. Si totusi, intre toate aceste semne si coduri, Iuliana Vilsan nu plcitiseste, nu oboseste, o anume, cand exuberanta, cand grava decorativitate, atrage si ochiul mai grabit. Suprarealismul ei devine de astazi, stergand influentele trecute si cateodata evidente, contemporan noua. Fara sa supralicitez deloc relatia ei cu teatrul, (dimpotriva, sfatul meu ramanand acelasi, de a nu repeta experienta daunatoare si a altora, a caii duble, unicul exemplu de urmat in acest sens nefiind decat cel al lui Marc Chagall, definitv si pretutindeni pictor), trebuie totusi sa remarc incarcatura dramatugica: conflicte, caractere, poveste, suspans, al noului sau ciclu creativ.
Fara a fi o ’’descarcare’’ de teme sau o pregatire a picturii, desenul ramane pentru Iuliana Vilsan o preocupare constanta, o respiratie aproape cotidiana. Mie personal imi creaza senzatia ca nu mai este un exercitiu necesar al artistului, ca pana acum vreo zece ani, ci o necesitate de exprimare, de comunicare mai directa a temelor ce o bantuie. Teme cand ironice cand meditative.
Cu aceasta expozitie, cred ca Iuliana Vilsan poate in sfarsit exclama, alaturi de cei ce nu vor rezista tentatiei de a putea pleca sub brat cu un tablou sau un desen al sau – desigur, platindu-le pretul! – ’’iata, m-am gasit si v-am gasit, sunt in sfarsit linistita!’’.
Desigur pana cand se va nelinisti din nou. E in firea artistului si Iuliana Vilsan este evident un artist contemporan important. La Messina, la Bucuresti, la Paris.'
Radu Boroianu

Cu acelasi prilej veti asista la relansarea volumelor cunoscutilor critici de arta Pavel Susara: ''Univesrul din cusca'' si Miron Manega ''De ce uram femeile''.



fotografii: Lucian Munteanu, de pe www.modernism.ro

Niciun comentariu: