luni, 18 aprilie 2011

Fractali autohtoni!...

Adeseori urmarind societatea romanesca am observat cum, diferite segmente, reproduc atat centrul cat si intregul. Asemeni, unei teorii complexe a fractalilor,
in care partea reproduce intregul, asisderi este construita, dar intr-un stil autohton, balcanic, plina de cliseele lui 'nea Iancu' lumea romaneasca.

Asa cum se disputa-contreaza-conflictualizeaza cei trei mari lideri: Basescu, Antonescu, Ponta, fie direct, fie mediatic, mai ales asideri se desfasoara spatiul public autohton. Exemplele sunt nenumarate.

Membri de partid, indiferent de esaloane, fie in viata cotidiana, fie pe tv, la talk-show-uri, ii pastiseaza pe lideri. Nu exista limite, 'rezonuri', notiunea de inacceptabil a fost eliminata.

Media este atat un spatiu, cat si o forma sociologica-mediatica exceptional organizata, dar mai ales vivace care alimenteaza neincetat acest proces.
Existam in pragul unei catatrofe, furtunile, incendiile parca ne dau tarcoale, orice ploaie anunta o inundatie, iar promo-urile emisiunilor de actualitate de la posturile comerciale sunt cele mai clare exemplere, fiind pline de dotare excesiva vizual-audio tehnologica.

Publicul este ultra-interesat de posetele, pantofi, 4x4 ale starurilor autohtone, iat fografiile de genul click-cancan, vand excelent niste foi cu o grafica 'turbata'. Divorturile celebre desfid orice problema europeana sau globala.

De cum iesi in strada, te lovesc claxoanele, toti soferii tipa, sunt nemultumiti, fiecare persoana de la volan, fie taximetrist, fie doctorita, fie profesor universitar, in Bucuresti il 'blogsocoveste' pe soferul din fata, iar pietonii sunt 'unii pe care ii acuta moartea pe acasa'/

O premeiera a unei piese este adeseori precedata de o polemica acida a regizorului cu teatrul care i-a pus la dispozitie scena sau trupa cu care a lucrat.

Pana si intelectualii de de 'mare vizibilitate civica' sunt intr-o permante conflictualitate. Fie in ziar, fie in talk-show, sunt intrasingenti unii cu ceilalti, casierii de la o 'casa', cu cei vanduti la tabara adversa.

Asta e lumea noastra draga romanesca. Sunt convins ca o oricand se poate face o analiza sociologica bazata pe o teorie a fractarilor, in cazulul acesta bucuresteana: vivace, frenetica, isterica, agresiva in spatiul autohton, care sa descopere cum se regasesc similtudini intre: un botez, o parcare, o scola de corectie, o nunta sau vreo camera parlamentara. Pur si simplu BUCARESTI-BALCANO-FRACTALI!

Niciun comentariu: