sâmbătă, 9 aprilie 2011

O CARTE "STRONG"!



O CARTE STRONG: 'DE CE SE UCIDD OAMENII' de Bogdan Ficeac.

Autorul marturiseste: Torturarea semenilor, omuciderile şi masacrele în masă au marcat întreaga istorie a omenirii. Numai în secolul XX au fost ucişi circa două sute de milioane de oameni în războaie sau de către propriile guverne. În acelaşi secol, omul a inventat arme teribile ce pot provoca nu doar extincţia speciei umane, ci şi distrugerea întregii planete. Şi totuşi, omul este o fiinţă uimitoare, singura înzestrată cu raţiune, un explorator înnăscut care a ajuns deja pe alte corpuri cereşti, un creator de excepţie, un univers unic şi irepetabil de emoţii şi sentimente nobile. Dar şi un rezervor de pasiuni mistuitoare, de ură şi de cruziime.

Cartea aparuta recent la editura Rao, se citeste pe nerasuflate, desi este docta, bogat epic, substantiala, chiar exausiva. O adevarata "enciclopedie a moravurilor umane" (prof Constantin Dulcan). Avand la baza o teza de doctorat in sociologie a autorul, cartea reflecta prin scriitura clara, limpede, impresionata in travaliu si informatie, natura umna dintr-o multitudine de unghiuri.

Ficeac face un inventar al teoriilor despre agresivitate, sondeaza pshicul uman atat din interior, cat si din exterior, dar mai ales urmareste doct evolutia fiintei umane. El nu ezita sa raporteze agresivitatea, ‚extrem de propie fiintei umane’, fie in legatura cu ‚simtul propietatii’, cu ierarhizarea sociala, cu delimitarile culturale, sau sa o raporteze la arhetipuri societii umane in care actul de a ucide devine ritual.

Observatiile sale deosebit de pertinente, documentate, analitice, ne probeaza cat de propie a devenit societatii umane agresivitatea, efectele si ‚performantele ei’, atat anuale, cat si in contemporanietate, atat in real, dar si virtual.

O carte manual, complet diferita de stilul ‚eseistic’ autohton. Chiar daca pare cliseic sa spunem: si avertismnet, ea este un manual extrem de cuprinzator a ceea ce natura umana a fost si este capabila a fi.

Nu putem sa nu citam inca din autor: Cum se împacă aceste extreme ale naturii umane? Este omul un ucigaş înnăscut sau învaţă să ucidă de la semenii săi? Cum funcţionează mintea umană de face posibile orori inimaginabile? De fapt, de ce se ucid oamenii? Este întrebarea fundamentală la care îşi propune să răspundă această carte. Demersul multidisciplinar al autorului porneşte de la genocid şi ajunge până la funcţionarea structurilor neurale, chiar la nivel de sinapsă, iar finalul cărţii propune o viziune surprinzătoare asupra viitorului imediat, pentru care omenirea s-ar putea să fie prea puţin pregătita.
Da! O CARTE ‚STRONG’!

http://ficeac.wordpress.com/

Niciun comentariu: