vineri, 20 mai 2011

INCITANT, a 'tipical' Saviana Stanescu

Nomad Theatrical Co. din New York

prezintă



duminică, 29 mai, ora 20.30 la Sala Studio a Teatrului Odeon



POLANSKI POLANSKI

De Saviana Stănescu

Regia Tamilla Woodard

Cu Grant Neale





“După ani întregi în care oameni necunoscuţi îmi spuneau “Nu te supăra dar semeni cu Roman Polanski tânăr”, am decis că ar trebui să aflu câte ceva despre această persoană şi am văzut un documentar minunat Roman Polanski: Wanted And Desired, care m-a inspirat să fac o piesă de teatru despre el. Saviana Stănescu şi cu mine am avut prima discuţie despre Polanski Polanski la masa mea de bucătărie în Noaptea de Anul Nou 2009. Când i-am căutat biografia pe internet ca să îi aflu vârsta, m-a trecut un fior pe şira spinării când am descoperit că avem aceeaşi dată de naştere, iar eu aveam aceeaşi vârstă pe care o avea el când a fost arestat în 1977 pentru molestare. De atunci am continuat munca fascinantă de cercetare cu regizoarea Tamilla Woodard şi restul echipei de la Nomad Theatrical Co. pentru a explora nivele şi mai adânci de legături şi conexiuni pe care le-am putea împărtăşi cu acest strălucit regizor de film, uneori victimă, alteori ticălos.”

Grant Neale



În această monodramă hiper-fizică jucată de Grant Neale, dramaturgul Saviana Stănescu (unul dintre Oamenii Anului 2010 pe nytheatre.com), a imaginat trei momente cruciale din viaţa celebrului regizor de film, Roman Polanski. Sub direcţia regizoarei Tamilla Woodard, această poveste emoţionantă despre Dorinţă, Evadare şi Pedeapsă, mixează filmul şi teatrul pe măsură ce pătrunde în mintea strălucită a controversatului personaj, uneori victimă alteori ticălos. Jucată în engleză, franceză şi poloneză, Polanski Polanski a fost comandată şi produsă de Compania Teatrală Nomad din New York.

"Scriitura este uimitoare ... jocul lui Grant Neale este remarcabil şi convingător, iar regia Tamillei Woodard este cursivă şi deseori surprinzătoare." Martin Denton, nytheatre.com



Durata spectacolului 1h 15 min



RETINETI:
Grant Neale

Grant Neale a jucat prima oară la 15 ani într-o piesă scrisă şi regizată de fratele său mai mare Randy. De atunci a jucat în mai mult de 200 de piese, filme şi opere.
Este director artistic la Nomad Theatrical Company din 1994 şi joacă şi regizează pe scena teatrală new yorkeză din 1987. A făcut parte din trupele Jean Cocteau Repertory şi Ridiculous Theatrical Co. şi a jucat pe scenele teatrelor The Ohio Theater, The Ontological Hysterica, Dixon Place, P.S. 122, The Kitchen, Walker Space, The Actors Playhouse, La Mama, The Mint Theater şi multe altele. A jucat în mai multe oraşe din SUA: Seattle, Los Angeles, San Francisco, Santa Fe, Phoenix, Tucson, Dallas, Ft. Lauderdale, Detroit, Milwaukee, Philadelphia, Boston, şi în străinătate la Berlin, Hamburg, Hanovra, Stockholm, Bucureşti şi Sibiu.
A regizat mai mult de 25 de spectacole, printre care A douăsprezecea noapte de W. Shakespeare, Ofiţerul de recrutare de George Farquhar, Richard III de W. Shakespeare, Domnişoara Iulia de A. Strindberg, Piesă în două personaje de Tennessee Williams şi Redezvoltare de Vaclav Havel.
Este de asemenea profesor de actorie şi de mişcare scenică.

NOMAD THEATRICAL COMPANY

Compania Teatrală Nomad a luat fiinţă în 1994 la New York şi de atunci îşi desăvârşeşte misiunea artistică de a crea spectacole dominate de un vocabular fizic şi folosirea de elemente scenice care se metamorfozează în mâinile actorilor.

Nomad produce atât piese originale cum sunt cele două spectacole recente Polanski Polanski de Saviana Stănescu şi The Fool’s Lear de Randy Neale, cât şi piese clasice de Tennessee Williams –Piesă în două personaje, Vaclav Havel – Redezvoltare, Ibsen – Constructorul Solness, Stridberg – Domnişoara Iulia şi Shakespeare – Richard III.

De asemenea încurajează scrierea de noi piese prin spectacole lectură lunare, în ultimii trei ani citindu-se 35 de piese noi.

Saviana Stănescu

Saviana Stănescu (www.saviana.com) este dramaturg premiat de origine română, care trăieşte la New York. Piesele sale au fost prezentate de multe ori atât în mediul internaţional cât şi în SUA.

Producţii recente după piesele sale, printre altele, sunt: Aliens with extraordinary skills off-Broadway la Women’s Project (publicat de Samuel French), Waxing West (Premiul de teatru inovativ pentru o piesă de teatru, New York 2007), YokastaS Redux la La MaMa Theatre, Flag Stories la TBG Theatre (parte a proiectului Myth America, un colaj de texte scrise de Arthur Kopit, Theresa Rebeck, Israel Horowitz, Jason Grote, etc), Suspendida şi Vicious Dogs on Premises (împreună cu Witness Relocation) la Ontological Theatre, Balkan Blues la NYC Fringe Festival, proiectul E-Dating la Strasberg Institute for Theatre&Film, şi proiectul site-specific I want what you have la World Financial Center.

Saviana a câştigat în 2007 Premiul Marulic pentru cea mai bună piesă de teatru radiofonic europeană: Bucharest Underground. În Stockholm, Suedia, piesa sa White Embers a fost produsă la Dramalabbet şi a ajuns în top 3 ale celor mai bune piese de teatru din 2008.

Saviana a publicat cărţi de poezie şi piese de teatru, printre care: The New York Plays, Aliens With Extraordinary Skills, Waxing West, Final Countdown (Franţa), Lenin’s Shoe (Fisher Verlag, Germania), Aurolac Blues, Google me! (poezie), Black Milk (four plays) şi The Inflatable Apocalypse/ Apocalipsa gonflabilă (cea mai bună piesă a anului desemnată de UNITER în 2000).

Primind o bursă de la Theatre Communication Group, între 2005-2007, Saviana lucrat cu Lark Play Development Center, unde au fost prezentate Waxing West şi Lenin’s Shoe. A primit de asemenea o rezidenţă de creaţie între 2007-2008 la NYSCA cu Women’s Project şi a avut o rezindenţă de scriitor la East Coast Artists al lui Richard Schechner. Deţine un master în studii performative (cu bursa Fulbright) şi un MFA în scriere dramatică (Premiul de excelenţă în dramaturgie John Golden) de la York University, Tisch School of the Arts, acolo unde predă în prezent la Departamentul de teatru.

Saviana a co-editat antologia de piese de teatru Global Foreigners (împreună cu profesoara de la NYU Carol Martin) şi roMANIA after 2000 (cu profesorul de la CUNY Daniel Gerould). În prezent este director pentru schimbul est-european la The Lark Play Development Center .

Roman Polanski s-a născut la Paris în 1933 din părinţi polonezi. S-a mutat în Polonia împreună cu familia în 1937, imediat după izbucnirea celui de-al doilea război mondial. Ca evrei, părinţii săi nu au supravieţuit Holocaustului, fiind duşi în campusuri de concentrare. Polanski şi-a făcut studiile în Polonia, iar primul său film Knife in the Water (1962) a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. De atunci a mai primit cinci nominalizări la Oscar, două Premii Bafta, patru Premii Cesar, un Golden Globe şi un Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. În Anglia a realizat trei filme, iar din 1968 s-a mutat în America.
În 1969, soţia sa însărcinată, Sharon Tate, a fost omorâtă în Los Angeles de membri ai Familiei Manson. După moartea ei, care l-a afectat profund, Polanski s-a reîntors în Europa, locuind mai mult la Paris şi Gstaad, iar următorul film, Macbeth, l-a realizat abia în 1971 în Anglia.
În 1977, după o şedinţă foto în Los Angeles, a fost arestat pentru abuz sexual asupra unei fete de 13 ani şi a pledat vinovat la una dintre cele şapte acuzaţii legate de acţiunile sale. Pentru a evita condamnarea, Polanski a fugit din SUA în 1978. A fost din nou arestat 31 ani mai târziu, pentru două luni, în Elveţia, în timp ce se afla în drum spre decernarea unui premiu pentru întreaga carieră. A fost eliberat în iulie 2010, după ce guvernul elveţian a refuzat să-l extrădeze pe temeiuri legale.





Pretul biletelor 21.20 lei şi 12.72 lei

Niciun comentariu: