duminică, 24 iulie 2011

CONCEDIUL LA ROMANI, side one

Concediu la romani reflecta pregnant existenta cotidiana a noastra, limitele, dar si oferetele vietii noastre, cele de toate zilele.

In perioada lui 'Ceasca' era in proportie de 99% intern, extern, doar pentru o mica diviziune sociala ce cocheta cu gratiile regimului, purta amprenta biletelor de sindicat-utc-uascr, fiind adeseori amprentat de interdictii diferite, de la cele de pe litoral unde dupa 22 se inchideau discotecile, pana la riscul de a fi evacuat instantaneu din hotel pentru cazarea unui grup de tovarasi prieteni din RDG.

In contemporanietate concediul a capatat alte dimesiuni. Dupa '90 s-a internationalizat; atat frustrati, cat si dezgustati de oferta adesori excreabila a turismul autohton cu preturi 'maxime' si servicii 'minime', romanii s-au internationalizat, au descoperit Grecia, Europa si lumea.

Capul de afis sunt vedetele, vip-urile care umplu paginile revistelor de can-can cu date despre ultima lor vacanta fie ca e in Baleare, Ibiza, Japonia.

Vorbind cu unii, altii, am descoperit eu insumi cate-ceva simpatic. O familie de amici care au un bussines de succes fusesera in Tailanda, asfel ca pe un IP-od mi-au aratat cu usuirnta imagini cu hoteluri, piscine, meniu-uri, masini etc.

In acest an, ca si in precedentul, concediul poarta amprenta crizei, cauti ceva cu reduceri, bonusurile sunt solicitate iar duratele se reduc. Evident e un dar de la Dumnezeu, pe cat de 'calica' e viata in Romania. Evident romani refuleaza multe in concediu. La mare discotecile 'tipa', urla de la un hotel la altul, spre deosebire de Portugalia unde la restaurante descoperi muzica abia dupa ce intri. Acum se mai merge si la munte, la o pensiune, nu numai in Grecia. De asfel nici vacantele in cort, pe malul apei cu familia prietena si copii tuturor, unde se gateste la dimineta, pana seara la un gratar improvizat, urmarindu-se stirile la un tv alimentat de la acumulatorul masinii nu sunt de ignorat si in slip si maieu poti afla cum vei scapa de criza pana la alegeri. Daca te intalnesti, cand revii din vacanta, cu cativa prieteni care au fost in Bulgaria ei iti fac o instructie perfecta cum-de ce-in ce fel nu poti rata Albena care mai ceva decat Bora-Bora. Adeseori, si in vacante romanii improvizioneaza, mananca in camera, la restaurant mai scot o bere din geaca.

Pentru unii e excelent ca scapa de sefii si isi terorizeaza familiile cu programe pseudo-culturale, cu sculatul la rasarit sau regimurile naturiste. Ideologia care ne-a teorizat vreo jumatate de secol a lasat urme si inca mai sunt multi de 'Ceasca' care se manifesta familiar. Cum e criza, pentru unii concediul e 'acasa' cu promo-urile de la TV, in timp ce alti iau BMV la Sinaia pentru a-si face o poza la raliul de coasta. Unii ajung 'dincolo' si daca sunt grup sunt foarte energici-veseli-sans probleme. Altii raman la tablele din fata blocului. Ca si viata, concediul e pentru unii muma, pentru altii.....

Niciun comentariu: