duminică, 24 iulie 2011

MOSCOVA NU CREDE IN LACRIMI

Am fost in urma cu cateva saptamani in Moscova, un oras care fascineaza cel putin prin reactiile (curiozitate, interes, etc) pe care le-am descoperit la amici la reintoarcere, dar si prin vivacitatea si forta pe care am intalnit-o strabatand-o.

Noi romani, indubitabil, atat in acum contemporanietate cel putin prin declaratiile politice prezidentiale recente, cat si in trecut, fie al secolului precedent in care am incercat idelogia comunista, dar si in cele precedente, am avut o relatie cu o cu considerabila conflictualitate cu imperiul rus, atat de mare, dar mai ales si aproape.

Am descoperit un oras imens, 'balsoi', imperial, in care distantele se pierd, spatiile sunt maxime, cladirile multe si de la 20 de etaje in sus. O stil arhitectonic hibrid mai ales in constructiile recente, unde ca si comparatia pe o distanta urbana de genul Romana-Universitate poti descoperi poate patru cladiri, peste 20 nivele, cu distante mari intre ele. Dar in acelasi timp un oras foarte curat.

In centru, doar bulevarde largi de 2x6 benzi, pline de 'mertanuri' si jeep-uri. Prin periferie mai vezi si cate un Logan, dar mai rar. In imensitatea acestui oras pluteste amintirea unui mare imperiu care a dominat lumea cu idelogia. Dimensiunile maxime a multor constructii, reflecta vadit constinta unei tari extrem de bogate,. Orasul parca nu putea arata asfel. 'Mignionul' nu e propriu Rusei, care nu poate ignora ca sustine lejer Europa cu energie.

Al doilea razboi mondial e inca extrem de prezent in oras, in Piata Rosie mai vezi ofiteri care tocmai au terminta academia facandu-si poze cu iubitele. Toate inspriptile sunt in alfabet chirilic, a naviga cu franceza sau globala engleza e fie aventura, fie comedie. Pe la statiiile de metrou in drinkiluiesc unii, fie barbati, fie femei. Ghidul ne spune ca o politica sociala eficienta acorda multe facilitati pensionarilor sau celor multi, cica nevoiasi; lumea e calma pe strazi. Moscova e o capitala scumpa, imediat dupa Tokio intr-un top planetar.

Moscova e si capitala unei culturi care a amprentat atat teatrul, proza sau muzica cilivilizatiei umane. Oare exista scene notabile pe mapamod in care sa nu se fi jucat Cehov. Oare istoria romanului modern poate fi scrisa fara Dostoievski sau Bulgakov.

Moscova e capitala unei lumi care are asideri disponibilitati maxime de consum. E foarte clar ca ei, rusi nu isi pot uita gloria trecutului. E regretabil ca de multi ani, nu reusim sa stabilm un dialog care ar putea fi mult mai eficient pentru noi; il ignoram pe cel francez-german care a reusit a depasi multe adversitati sau traume. Stilul belicos in raport cu cel 'balsoi' e ridicol. Nu trebuie sa fim umili, resentimnetele sunt depasite ca si filozofie, merita a fi dinamici, deschisi, privind mai mult spre viitor, spre ziua de maine, ceea ce ne-ar avantaja.

Niciun comentariu: