vineri, 12 august 2011

BALURILE SATESTI ALE NET-ului




Tema saptamanii/ Retele de socializare, balurile satesti ale net-ului

Retelele de socializare sunt doar o parte din ceea ce, indeobste, este cunoscut prin Second Life. Un univers contemporan extrem de divers atat in mijloace cat si caracterizari. Un univers cu cateva caracteristici clare: masivitatea informatiei si facilitatea accesului, aparenta pulverizare a granitelor si limitelor, un spatiu pur tehnologic unde creativitatea cea mai diversa exista cu pierderea instantanea a certitudiniii intimitatii. Un univers cu un limbaj propiu, navighezi, motoare de cautare etc. Daca nu esti pe net, nu existi. E simplu, intr-un fel.

Retele de socilializare au fost unul din boom-uri net-ul, au determinat evolutia exploziva a acestor sisteme informatice si au ajuns la cifre majore de lucru, mii, milioane de persoane in contact. In fapt desi multa tehnologie: fax, email, mobile, conexiuni 3 G, etc, exista in contemporanietate si multa singuratate pentru individ azi, caci comunicarea in real este aparent obstructionata din diferite si varii elemente. Cu cat esti mai ocupat, mai dinamic, prins, parca esti mai singur, mai la discretia si oferta standard mediatica a realizatii cu conventile ei: familiale, mediatice, profesionale. Diferite studii au aratat ca imi mare masura, mai ales pentru persoanele de top, bussines, a comunica, a descoperi, rezona, este o sansa mai mare in virtual decat in real. Ramane apoi optiunea trecerii la real ori existenta doar in spatiul virtual cu toate probleme ce survin.

Dincolo de critici, de diferite consecinte neferice, de riscurile standard din contemporanietate, 'retele' ofera o libertate a comunicarii notabila, o posibilitate de promovare evenimentiala, fie a persoanei, ideilor, actiunilor de mare impact, o difuzabilitate a exprimarilor extrem de spectaculoasa. Poti conversa facil cu cineva din Argentina, abasolventii unei clase de liceu se reintalnesc din orice parte lumii instantaneu, nu ai restricti, dar exista natural si o fragilitate a sigurantei tale personale si indubitabil, un teritoriu mult mai deschis unei anume infractionalitati sau actiunii maladive. Societate nu si-a definitivat elementele de control.

Retele de socializare insemna pana la urma zeci si mii de love-story care apar si se pulverizeaza instantaneu, Romeo si Julieta ultramultiplicati, armate mediatice ultra-accesibile si extreme de eficiente in campaniile electorale. Pe langa acestea, povestea sfarsitului lumii a lui Orson Wells pare banala, promotii planetare pentru orice produs, ultima demitizare atat a conventiilor, cat si unor notiuni extrem de fundamenatale, fie ca sunt dragoste sau prietenie.

http://www.optimalmedia.ro/stire-tema-saptama
nii/politicienii-romani-si-reteaua-de-socializare-facebook/4685

http://www.optimalmedia.ro/stire-tema-saptamanii/topul-celor-mai-populare-vedete-pe-reteaua-de-socializare-twitter.-lady-gaga-pe-locul-i/4683

Niciun comentariu: