vineri, 12 august 2011

FUNCTIA LA ROMANI! DA, SA FIE! SA TRAITI!

Da, sa fie! Sa traiti! E de mult timp un slogan in Romania!

Notiunea de functie e decisiva adeseori, dar si reflecta mentalul colectiv, in diferite forme.

E ominiprezenta, atat in Romania, cat si in alte spatii potrivit teoriilor lui Murphy, fiecare din noi tinde spre propiul nivel de incompetenta. Ea reflecta mentalul colectiv balcanic intr-o oglinda fara aberatii.

Una din primele experiente majore in timp ale vietii, armata, a fost etern insotita de sloganul recitat de sefii: Functia DOBOARA gradul! Esti sublocontenet, dar esti comandant de companie peste trei capitani, ii dobori, le freci ridichea fara probleme!

Pe vremea lui Ceasca, in fiecare urbe erau vreo 7-8 mari directori de la Uzine, sanatate, invatamant, care ii insoteau pe cei de la PARTID-JUDET-PRIMARIE in marea echipa de bossi locali.

Dupa decembrie ’89, democratia, oragnizand societatea in partide-partidute-structuri-ministere-agentii, ideea de functie s-a multiplicat, dar nu a pierdut din aura ei magica. Seful DECIDE!

Chiar si bancurile, poantele contemporane sunt segmentate: 1 Seful are intodeauna dreptate. 2 Cand ‘Seful’ nu are dreptate se aplica apunctul 1. Ideea unui cineva care decide e extrem de asimilita mental. O regasim si in familie. Cate cupluri nu au un dictator, un Ceasca ratat, fie in fusta, fie in blugi, care te termina-decide-stie pe toate.

In viata, in bussines, pe la privati, cand sunt multinationale, se mai inscrie in niste reguli, cand sunt autohtone, face ce vreau muschii lui, cand de stat e sloganul: NO COMMENT!

Seful e cel mai destept, frumos, cu umor garla, le stie pe toate, ti-o trage din toate pozitiile, daca a facut o eroare, evident a fost neferict informat, daca ragaie, fredoneaza, daca tipa, sopteste, daca cere, e in virtutea interesului national-public-social! Seful iti decide concediul, slujba, tichetele de masa, referatele, 8 ore/day de viata, fara el viata e goala, nu mereg sistemul, dar sclavii lucreaza fara probleme, seful e sef for ever! Astea e repriza 1, oricand urmeaza cea de a doua!.

Sunt unii care si se nasc si mor SEFII! Dumnezeu sa le dea si minte!

idem in http://www.optimalmedia.ro/stire-interviu/functia-la-romani%3A-da-sa-fie!-sa-traiti!/4708

si ALTELE:
http://www.optimalmedia.ro/editorial/functia-la-romani/4692

Niciun comentariu: