miercuri, 17 august 2011

TRADARE, TRADARE DA' SA O STIM SI NOI!



Istoria autohtona mareata a natiei romane, atat cea din 'past tense' cat si din prezent, retin eu de timpuriu, din scoala primara, a gasit adeseori o multime de explicatii si motive pentru aceste gesturi care ies din stadardul moral al unei societati.

Asta a fost istoria, am tradat, am fost tradati, am fost abandonati, dar cred ca important ca am reusit sa existam, desi istoria a analizat cu retinere diferite gesturi de ale noastre idn istorie. Ultimle doua mari conflagratii, cele doau razboaie ne-au oferit posibiliatea de juca diferite roluri.

Spatiul balcanic este un un spatiu scenic care pare ca ne vine manusa. Ne ofera mai ales in contemporanietate posibilitatea unor jocuri actantiale diverse.

Ce rost are sa mai intoarcem in trecut, cand prezentul e atat de spumos, iar in istoria contemporana din traserieristi ai face vreo doua parlamente. Unii, smecheri-isteti-vivace nici nu mai stiu bine, precis prin cate partide au trecut. Esichierul politic e plin de bufoni, vedete nascute in talk-show-uri, care au pupat unde au scuipat sau viceversa.

Tradarea nu e un fenomen politic, il regasim in sport, bussines, educatie, arta. In prezent nu aduce oprobilul moral, ci automat categorisirea de istet-smecher-le stie pe toate.

Intradevar, oameni au o predispozitie pentru lovitura de la spate, pentru cea de sub centura, iar concubinajul bine-rau, a adus aceasta 'miscare' in galeria ,intelighentiei rafinate'. Am fi naivi sa nu spunen ca intelectualii nu au fite, ca pentru marlani e o bagatela, cum pentru mafioti e un bussines, ca a o eradica pare iluzoriu, ca pentru o lume, din pacate 'calica' e prea scumpa adeseori.

Mediocritatea care adesori ne conduce, i-a obturat pe cei putini, demni, intransigenti care adeseori o refuza. Cand vom invata sa si pierdem, sa nu renuntam la ce e fundamental, sa avem o motivatie de substanta, tradarea va deveni poate ceva doar de scena teatrala. Actalmente danseaza pe scena vietii....

Altele la:
http://www.optimalmedia.ro/editorial/tradarea-la-romani/4720

Niciun comentariu: