marți, 18 octombrie 2011

DEPARTE DE HAMLET, APROAPE DE CONU' IANCU: PUTEREA LA ROMANI!

Notiune de putere are la romani cateva particularitati, propii, specifice existentei autohtone.

Puterea este unica, irepetabila, maxima, incomparabila.

Puterea nu este raspunzatoare, arareori inculpabila, foarte rar, exceptional, supusa judecatii, asa pe la revolutii, foarte rar si ele!

Puterea se conjuga cu istoria si destinul natiunii. Adeseori, a dovedit ca este fulminanta, power, ultradecisiva. In istoria recenta a trecutului comunist a avut o conjugare kafkiana notorie, cu o amprenta in contemporanietate certa. Puterea si azi e certa si decisiva. Cine o detine iese din multime!

Puterea este cu IQ maxim ca si imagine, evident rinoricerizata, cei care o neaga sunt iresponsabili si rauvoitori, ea ne aduce in fata indivizi adeseori buni de pusi la zid, care nu isi motiveaza actiunuile si gesturile, ce sa mai vorbim de decizii, iar istoria doar ultrarecent democratic ne-a probat ca sunt etern legitimabili.

Puterea ne-a oferit o scena teatrala, o comicarie balcanica, unde orice e foarte posibil, de la liceu ajungi la minister, de la o firma de apartament decizi alocatii europene, pe traseul ei de la concursuri de miss decizi legi, nu uita ca restul sunt fraieri-cretinetti-spalatorie de creier.

Puterea e un miraj absolut, ultradivinizat, nu prea insotita de decizii cerebrale vadite. Puterea aduce beneficii maxime, are sporuri maxime, si dividente exceptionale. Da sa fie sa traiti! E foarte bine acolo sus, jos tragi la vasle e mai greu, votezi, nu e ca la etajele superioare,c a si la balcon, aiia de sus, ca si al cinema-urile populare iti scuipa semninte in cap.

Acolo sus intodeauna cineva te iubeste, parca nici Doamne Doamne nu are timp de tine, pana sa ajungi sa i te confesezi sau marturisesti, el nu are mobilul tau, poti face adesori tot ce vor muschii tai, cu cat esti mai sus, esti mai super!

Conu Iancu a fost mic copil, pe langa ai nostri tineri care au luat metroul nu spre cursa de Paris, ci spre Palatul lui Ceasca, aici legile sunt o bagatele, multe si complicate, le ginesti mai easy in bufet!

Puterea e de TOP, doar pentru cei alesi, restul sii rod unghiile, strang cureaua si spera la povestile din abecedar! In fond e doar episodul UNU. Puterea e serial familial! O telenovela la care unii joaca, iar altii se benocleaza. Cand au zapat corespunzator. Cand nu vad ce le da, cei de la cablu sau cine stie!?!

Niciun comentariu: