vineri, 25 noiembrie 2011

don'T LOST


29 noiembrie - 18 decembrie, Sala Foaier


Mandrie si beton
Marti, 29 noiembrie, ora 19:00 va avea loc la sala Foaier, vernisajul expozitiei foto Mandrie si beton a fotojurnalistului Petrut Calinescu. Fotografiile sunt rezultatul documentarii, timp de un an de zile, a transformarilor petrecute in satele traditionale din Maramures si Tara Oasului, in urma masivei migratii a fortei de munca in strainatate.
Documentarea urmareste indeaproape viata cotidiana a comunitatii osenesti si maramuresene care munceste in Paris, unde traieste in conditii austere si economiseste fiecare cent castigat, pentru a se califica acasa intr-o competitie sociala din care nu se pot opri.
"Suntem blestemati sa bagam banii in betoane. Asa suntem noi; daca vecinul are casa cu trei etaje, eu trebuie sa-mi fac cu patru" I.O., 24 de ani, din satul Certeze, betonier de 8 ani in Paris.
Mandrie si beton este o expozitie foto despre tranzitia satului traditional de la casa fara niciun cui, la vila fara nicio sipca de lemn, si despre dualitatea osenilori si a maramuresenilor care la Paris traiesc o viata de privatiuni si sacrificii, iar acasa afiseaza prosperitate si lux.
Muncesc pana la epuizare 11 luni pe an; barbatii in constructii si femeile la menaj. De mai bine de 15 ani dorm inghesuiti in apartamente mici la periferia Parisului si economisesc fiecare cent. Se intorc acasa cel mult o luna pe an, in masini scumpe, culeg prunele pentru horinca si cheltuiesc averi pe nunti, haine si petreceri. Dar mai ales, ridica vile in care probabil nu vor locui niciodata, care insa ii conving pe cei ramasi acasa sa urmeze si ei acelasi model de succes.

Niciun comentariu: