duminică, 13 noiembrie 2011

FURACIUNE, CUVANT DULCE ROMANESC!?!

Cu mai multi ani in urma, stand la montaj de clip-uri muzicale, cu 'regretatul amic' Bogdan Toader, viata adeseori nu iarta, discutand despre muzica, programe IT si altele, am remarcat, ca ii iesea pe buze, adeseori, cuvantul 'furaciune'. Ce era, asa la o prima mana 'furaciune'? O mica actiune prin care iti insuseai niste drivere de pe net, unii niste piese muzicale, note, texte, idei, etc, intr-un peisaj cu o lingvistica minima, cred maximum 100 de cuvinte, furaciune face furori.

E indubitabil, la romani, 'furaciunea' face prozeliti din start si continuu, din taxi, la guvern, toti 'si-o trag'!?!, nu e un cuvant ultra-incetanetit in limbajul contemporan. Fie la o comanda, daca nu o negociezi esti fraier, fie o licitatie, daca nu dai esti tampit, in limbajul contemporan circula nestingherit FURACIUNEA! Si totusi are niste ani, chiar cei 'sapte ani de acasa'. Furi elegant!

De pe net am constat ca se pot face studii! 'În ultima vreme, circulă tot mai mult un derivat care pare de dată relativ recentă: furăciune nu a fost înregistrat de Dicţionarul Academic (DA), nici, ulterior, de DEX sau de MDA - şi aparţine registrului colocvial-argotic. Chiar dacă am găsi atestări ale cuvîntului în texte vechi, e cert că forma actuală constituie o refacere modernă. Termenul este construit probabil prin analogie, din verbul a fura şi sufixul -ciune (modelul cel mai aproape semantic din seria citată e înşelăciune), demonstrînd astfel că sufixul nu este total neproductiv. (De altfel, în mesajele din Internet am găsit recent şi un alt derivat clar peiorativ, care fusese însă deja înregistrat, ca regionalism: prostăciune - "băi prostăciunea draq", steaua.ro). Furăciune este un sinonim expresiv al lui furt: inventivitatea familiar-argotică funcţionează prin înlocuiri semantice sau prin substituţii, reduceri ori adaosuri formale (de sufixe, terminaţii), producînd lungi serii de echivalenţe. Termenul apare în mesaje personale din Internet, în comentarii sportive, dar şi în articole de publicistică politică: "a fost furăciune pe faţă" (euroechipe. 123start.ro); "să fi mirosit Guvernul că-i rost de o Ťfurăciuneť?" (arhiva monitorulcluj.ro, 2002.07.24); "noi românii suntem obişnuiţi cu furăciunile, aşa că o furăciune mică în plus nu ne mai miră şi nu ne mai afectează" (alpinet.org); "îmi miroase a furăciune" (fanclub.ro); "ultima furăciune de combustibil s-a întâmplat în urmă cu o săptămână" (jurnalul.ro); "este furăciune clară după MSN Messenger (grafica, paleta de culori, avatarul)" (forum.pixelrage.ro).' RODICA ZAFIU, Romania Literara, 2004

De fapt la noi, romanii primitori se 'furatanescte' mult: nu numai IT, muzica, parcarile, ideile (nu iti zice seful ca el tocmai la asta s-a gandit si sugerarat!?!) si viata e o FURACIUNE, pensia e un BONUS, salariul o ingadunta a guvernul in vremuri de criza, orice faci trebuie adeseori sa 'ultra-inregimentezi' niste tampiti pe care ii cari dupa tine sa zica yes-ul-lor-fara de care se poate, esti furat la butic, mall, scoala, spital, etc? Gresesc oare? M-as mira, mii de scuze, as fi bucuros sa stiu ca am gresit, dar de cand existi esti CAM FURAT!!!!!

Fii pozitiv, ah vei 'linge' furaciunea, fii crestin, ii dai si celalt buzunar! Fii intransigent, dar fii sigur ca te autoexcluzi. Nu e licitatia, un concurs cu cica pile?!! Esti tampit daca nu intelegi asta! Furaciunea e foarte cotidiana. Adminstratorul iti ia niste banuti in plus la intretinere, la mall dai mai multisor, pana si taxele tv au programe care iti mai iau niste NEURONI. Si tu punctezi, platesti!

Esti mare, boier! Cu buzunarul gros! Din taxi, la guvern, de la gara, la taxe, de la centru la gradinita sau spitalul de cartier, toti te foarte taxeaza. Zambesti, esti educat, si furaciunea e doar boare de vant.

P.S. Cand auzi de acuzatiile lotului Vantu, spalari de zeci de milioane prin Cipru, au carat valizele ca si in gara sau zugravi, pentru plati cash. Ce legi?, nimic, dupa 10 sau nu stiu cati ani zicem, cate ceva la niste operatiuni financiare pentru care doar o un procent infinetizamal fiscul iti da niste amenzi de te adoarme definitiv. La nivel MACRO furaciunea e 'geniala', inregimenteaza regimente de licentiati-oameni cu stare-dar mai ales functii!!! Furaciunea e foarte romanesca!

Niciun comentariu: