duminică, 13 noiembrie 2011

PARCARI CU CIRC NON-STOP!

PARCARI CU CIRC NON-STOP

Una din marile victorii ale evenimentelor din decembrie '89 a fost indubital aparitia si existenta presei libere. O multime de publicatii aparute in lunile urmatoare se vindeau ca painea calda in tiraje ce azi par fabuloase, acoperind 'foamea romanilor' pentru presa libera Multe destine au fost schimbate, multi ziaristi au aparut din diverse alte medii profesionale. Era o perioada a unor mari dezbateri, a unor lupte politice maxime in care cuvantul schimbare era 'jar'.

Peste ani tirajele au variat, interesul s-a schimbat, au aparut difeirite mari inventii autohtone de genul 'Evenimentul Zilei' a lui Cristoiu cu stiri scurte, sfidand ratiunea, cu un potential comercial maxim. Articole care se citesc in maimum cinci minute, un ziar de la statie de metrou la alta si tot asa.

Factorul comercial si-a impus punctul de vedere, reclama care sustine ziarul, devine decisiva. Prin 90-94, in perioada guvernarii Nastase, era o liniste admirativa la adresa guvernului. Apoi presa iarasi s-a impartit, pe optiuni, tabere si partide.

Vis-a-vis de impactul talkshow-urile o prezenta zilnica in viata romanilor a presa a inceput sa se parcele, diferite 'parcari' au aparut in presa cu titulaturi standarde:
Fata de pagina 5, Meteo la bustul gol, marile vedete .de genul Oana, Moni, Irinel sunt painea unor publicatii, unde totul e scurt-direct-dar si tembel.

O lume intradevar tembela care ne spune ce desouri si poseta poarta nu stiu ce fotomodel, in care parlamentari dau autografe si se fotografiaza ca si la tribuna, prin tot felul de piscine, niste stiri bune de coafor sau buticul din colt au devenit evenimente pe la Can-can, Libertate, Spy etc. Totul se spioneaza si dezvaluie, orice 'part bubuie'. Tabloidizarea presei a nascut o multime de parcari ieftine si tembele, unde ti se spala creierul instantaneu si alimentia e de E-uri la silabe, unde e circ non-stop.

Niciun comentariu: