marți, 1 mai 2012

UTOPIA IMPUSA, joi, 03.05.2012 pe TVR 1, ora 22.00





2009 – Utopia impusa - un documentar video despre comunism, 90 de minute. Un glosar video al perioadei comuniste: carnetul de partid, cravata de pioner, ideologia, frica de securitate, sexul si anticonceptionalele, coada si omul nou. 7 termeni definitorii despre perioada comunista. Dupa un scenariu de Lucian Dan Teodorovici, cu Mircea Diaconu, el insusi intr-o ipostaza inedita de prezentator si comentator, cu diferiti intervievati: Stejarel Olaru, Marius Oprea, Mihaela Miroiu, Doina Jela, Ion Bogdan Lefter, Cristian Parvulescu, Rasvan Popescu, Dan Bitman, Ioan Ghury Pascu, Pavel Susara, Vlad Ciobanu si alti care au strabatut epoca. Multe imagini de arhiva, diferite reconstituiri. Fotografii de epoca de Florin Andreescu. 90 de minute de film documentar curat. “Un documentar pe care l-am realizat pe parcursul mai multor ani. Indraznesc sa cred ca va ramane si va merita a fi vazut multi ani.” http://www.barnathmarius.blogspot.com/2011/07/utopia-impusa-vineri-08-iulie-pe-b-1- tv.html /

4 comentarii:

Ilias spunea...

Un popor ce isi uita istoria se SINUCIDE . Din pacate n-am vazut tot documentarul ,si v-as fii recunoscator daca m-ati ajuta sa-l vad si sa-l am in arhiva .

Am trait drama ,tragedia n-am apucat din fericire .
Ilias (grec crescut la Oradea).

Dan-Ioan spunea...

Chiar merită văzut...
Modul cum este structurat în cele şapte capitole dedicate unor teme definitorii ale perioadei comuniste îl face să rămână în arhive pentru urmaşii noştri(cu rele şi bune)

MB spunea...

Laetitia

Ar trebui tradus macar in engleza si franceza si difuzat de cat mai multe televiziuni. Despre suferinta cotidiana a oamenilor in comunism, abia a inceput sa se spuna cu adevarat. E inca o rana deschisa, iar oamenilor le e foarte greu sa se mai dedubleze si in victima de alta data. Dar, daca reusesc sa o faca ca cei din documentarul "Utopia impusa", marturia lor este cu atat mai zguduitoare.

barna th marius spunea...

Multumesc de aprecieri si reactii. Incerc si eu sa-l promovez, desi documentarele de acest gen au o difuzabilitate dificila. Marius th barna