sâmbătă, 21 noiembrie 2015

Da la GAUDEAMUS 2015



Criticul Paul Cernat despre volum, pe coperta patru: Scrise din perspective multiple, prozele lui Marius Teodor Barna au certe calități cinematografice: ritm, naturalețe a dialogurilor, decupaje situaționale eficiente. Experiența de regizor și dramaturg se simte la tot pasul: nu doar la nivel de construcție, ci și în calitatea privirii. De remarcat robustețea realistă, o anume franchețe bărbăteasca a "scenelor de viață urbană". Ceea ce particularizează aceste scurtmetraje narative este naturalețea și, asa-zicând, simplitatea complexă cu care autorul surprinde pe viu dinamica relațiilor interumane.
Fotografia copertei a fost realizată de artistul giurgiuvean Daniel Grecu.
Marius Th Barna, regizor, scenarist și producator de film s-a născut la Oradea, la 7 septembrie 1960. Este absolvent al Facultății de Regie Film din cadrul ATF București în 1995. Filmul de absolvență MAIL LIFE a fost premiat la Edinburgh, Montreal, Sankt-Petersburgh, fiind achiziționat de Canal Plus.
A realizat mai multe lung metraje de ficțiune. Față în față (1999, selectat la Montreal, Helsinki, Alexandria, Los Angeles) Război în bucătarie, (după un scenariu de Răsvan Popescu, prezentat la Sarajevo, Geneva, Kiev, Albena etc.), Dincolo de America (Cairo, Viena, Moscova), Casanova Identitate Femină. Este regizorul și producatorului lung metrajului documentar UTOPIA IMPUSA (după un scenariu de Lucian Dan Teodorovici) ce reflecta perioada comunistă prin câteva cuvinte - teme cult.
Volumul său de teatru - Erotica 2000 - fost premiat de Ministerul Culturii si Cultelor pentru debut în 2003.
A produs, alături de Alexandru Iclozan, mai multe filme de ficțiune: Umilința (regia: Catalin Apostol - Cairo), Viata mea sexuală (Cornel George Popa - Moscova), Ana (regie: Alexa Visarion - Salonic, New-York). În prezent este producator la Paradox Film. (Editura Zorio)

La targul GAUDEAMUS  EDITURA ZORIO, INEL  3. 20 stand 111.
 https://www.youtube.com/watch?v=OlFCtx-je8w
http://www.revistaluceafarul.ro/index.html…
http://www.bihon.ro/o-carte-care-lasa-amprente-viat…/1578284...

Niciun comentariu: