miercuri, 2 noiembrie 2016

NIASCHARIAN - TAINA din 03.11.2016 in Cinematografe!Taina spiritualitatii romanesti

Va veni o zi cand tot ce va conta va fi, cine suntem si ce am facut. Un documentar romanesc, cu spirit romanesc, ne aminteste si ne renaste. Romanul a avut dintotdeauna spiritualitate! Aici era ascunzisul microcosmosului sacru al unor oameni calzi si armoniosi, natura si umanitate in acelasi timp. Comuniunea si dragostea, progresand spiritual spre o deschidere catre univers, tin de spiritul uman.
Spiritul romanului, un simbol al destinului, o vointa divina sau o umanitate inradacinata in natura ei de mii de ani? O spiritualitate ingradita dar simtita de neamul romanesc inca din vremuri antice, de pe vremea Getilor, cum ni se spune, civilizatia romaneasca a luptat sa isi pastreze natura si umanitatea intr-o continua transformare si schimbare si a reusit sa obtina mereu o noua modalitate de existenta, prin cunoastere si reflectare, rodnicie si progres, atitudini ce rasuna in poporul romanesc. Documentarul ne transmite tot ceea ce e mai frumos in neamul romanesc, tot ceea ce e natural si pur in noi, romanii.
Taina spiritualitatii romanesti, misterul unei culturi de mii de ani, ne aminteste cine suntem si ne ajuta sa renastem ceea ce trebuie sa facem.

Un film documentar de Leonardo Tonitza, 90min, o prod Paradox Film. 2016

Niciun comentariu: