vineri, 29 septembrie 2017

CALUGARITELE VRAJITOARE, premiera ianuarie 2018

CALUGARITELE VRAJITOARE
Shorth sinospis.
Scenariu:
DOINA RUSTI
Regia Marius Th Barna
O productie: Paradox Film
Un documentar de lung metraj despre toleranta/intoleranta, raporturile individului cu statul, dar si magie, atat in trecut, cat si prezent.
Pornind de la un fapt real petrecut la Bucuresti , in 15.08.1715, cand principesa domnitoare Pauna Cantacuzino, a avut o criza in timpul slujbei de Sf Maria, ea fiind suspectata ca impreuna cu sotul ei l-au tradat turciilor pe precedentul principe Constantin Brancoveanu. Pentru a o disculpa, nestiindu-se natura crizei, epilepsie, cadere de calciu, etc, sub pretextul ca ar fi fost fost vrajita, 2 calugarite martore ale crizei au fost spanzurate, iar alta zidita de vie in subsolurile unei manastiri.
O intoarcere in timp, reflectand mentalitati atat din trecut, cat si present, o multitudine de intervievati: istorici, antropologi, pshiatri, oameni simpli, etc. O privire lucida asupra fragilitatii finite umane in raport cu statul, dar si a mentaluluii colectiv care nu se poate ignora magia, mistica, etc.
Cu: Antoaneta Olteanu, Bogdan Popa, Vintila Mihailescu, Aurora Liiceanu, Eugen Negrici, Soralta Solcan, etc. Imaginea Sorin Gociu, Muzica Petru Margineanu.

Niciun comentariu: