sâmbătă, 19 decembrie 2009

AUTENTIC CINEMA TV

EN FIN ! Un nou canal tv , dar cu un specific clar spre productia autohtona de film si teatru. AUTENTIC CINEMA TV, o apartie mai mult decat salutara in conditiile in care difuzarea de film romanesc este atat de precara si redusa pe televiziunile din tara. Se pare ca va functiona pe platforma DOLCE TV, incepand din martie 2010.

Se pare ca in board sunt implicati si Radu Gabrea, Dan Silviu Boerescu si Camelia Spataru, alaturi de directorul postulului, dl Alexandru Iacobini.

"Acum două zile am avut o discuţie cu studenţii mei, ei observaseră că filmele româneşti au succese foarte mari în festivaluri, dar din păcate nu ajung la publicul românesc pentru că distribuţia este catastrofală. Consider că un asemenea canal este absolut salutar, ca o completare a filmului românesc şi a expunerii filmului (...) Speranţa mea este că acest post va funcţiona atât de bine încât la un moment dat să contribuie la producţia de filme", a mai spus Radu Gabrea.
În mod concret, în programul postului se vor regăsi "zile speciale" şi "integrale", dedicate regizorilor şi actorilor.

Potrivit lui Adrian Iacobini, postul Autentic Cinema TV va fi un post TV specializat pe film, care va difuza program 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână. Postul va difuza circa 240 de filme româneşti anual. Structura programelor va fi formată din filme româneşti din toate timpurile, de la primele filmări până la cele mai noi filme româneşti.

"Fac parte din echipa care a venit cu ideea de a creea un HBO românesc, un canal de film românesc. Televiziunile până acum au difuzat o gamă de filme comerciale româneşti destul de restrânsă, cinematografia românească are mult mai multe de oferit, filme clasice, filme de artă din arhiva Sahia (...). Filmul românesc difuzat de alte canale comerciale, spre exemplu de B1 TV, strânge un rating destul de ridicat, dar filmele difuzate sunt într-o stare destul de proastă (...). Avem la bază un proiect de reabilitare în primul rând a tuturor filmelor pe care urmează să le difuzăm pe postul TV, reabilitare pentru peliculă, negativ, cât şi pentru sunet", a spus Adrian Iacobini. El a precizat că s-a ocupat de inserturile de film românesc la diverse ziare de pe piaţă, fapt pentru care cunoaşte foarte bine cinematografia românească.


"Avem nevoie cu toţii de acest canal de filme. România are nevoie de acest canal de filme, dar şi telespectatorii români au nevoie de aceste filme. Datoria noastră este să prezentăm şi modul în care unele dintre filme s-au realizat, cu mărturii ale regizorilor, actorilor, criticilor, istoricilor, care să restabilească adevărul pentru anumite filme controversate ale istoriei noastre. Vom pune mare accent pe filmul de artă românesc, difuzat mai puţin de televiziunile comerciale, din cauză că nu face rating. Vom difuza şi documentare, care în prezent zac prin arhive, dar şi scurtmetraje din toate timpurile", a explicat şi Camelia Spătaru. Ea a precizat că postul Autentic Cinema TV va difuza şi prima peliculă românească - "Amor fatal" - filmată în 1911, în care au jucat Tony Bulandra şi Lucia Sturdza.


"Miercurea şi joia, de la ora 21.00, vom difuza fie integrale ale regizorilor, fie integrale ale actorilor. Zilele de sâmbătă şi duminică vor fi dedicate programelor pentru copii, filmelor vechi", a spus Adrian Iacobini. El a mai spus că sâmbăta şi duminica postul TV va difuza pachete de scurtmetraje, din toate timpurile, dar şi making off-uri româneşti. "O emisiune va fi «Echipa de filmare», care va prezenta diverşi actori sau regizori care vor prezenta filmele care urmează să intre pe post", a mai spus Iacobini.


Deci sa auzim numai de bine!

Niciun comentariu: