luni, 1 februarie 2010

PRIN PERDEA de Aurora Liiceanu




Cartea dnei Aurora Liiceanu, pe care am citit-o cu relativa intarziere fata de momentul aparitiei, ma indeamna sa scriu. Un destin feminin dezvaluit cu sensibilitate, har si discretie, dar si profunzime.

Prin titlu, dar si captivantul stil, mi-a amintit de un titlu care il pastrez la suflet. "Traversarea cortinei", de I.D Sarbu, un jurnal de corespondenta al acestuia cu Ion Negoitescu si Matei Calinescu. O citisem in urma cu multi ani si 'avusesem sansa' sa il adaptez la  Radio cu Victor Rebengiuc, Dan Condurache si Ion Caramitru.
O carte  de asemenea captivanta! 

Fara excese, dar dezvaluind si facand reflexie, ne sunt prezentate aspecte din perioada nasterii copilului sau, in care nu poti sa nu spui unde e destinul si unde e hazardul?!


Traseul evolutiei ei personale, urmare episodului cu 'Miscarea Trascedentala' este asisderi atat dramatic, cat si captivant si stupefiant. Fara sa vrei, nu poti sa nu remarci capacitatea autoarei de a 'traversa' epoca si vicisitudinile ei.

Cartea este mai mult decat o reusita, daca este un regret, acela e ca autoarea, probabil severa si retinuta cu ea insasi, nu ne-a mai oferit alte titluri. Vibratia, profunzimea si meticulozitatea observatiei, epica substantiala, ne dezvaluie un spirit al carui lucrari ne vor bucura intodeauna.

Sa speram ca vom mai putea lectura pagini ale autoarei!

Niciun comentariu: