duminică, 24 iulie 2011

DILAR PENTRU O ZI de ANDREI RUSE




Un roman power-hard-‘vana’ a aparut cu ceva vreme in urma la editura POLIROM. Cu o disponibilitate epica notabila, atmosfera autentica, cu pasiune si substanta, intr-un registru si stil care amintescc de reusitele notabile anglo-saxone, fara fite textualiste, doar cu viata, romanul lui Andrei Ruse e o reusita in proza de o forta iesita din comun, pe o tema ingrozitoare si extreme de dificila. Nu il ratati. E proza adevarata.

'Radu este politist la sectia Antidrog si vrea sa avanseze in cariera, ca sa le ofere o viata mai buna sotiei si fiicei lui. El ii intinde o cursa unui traficant de droguri zis Nebunul, dindu-se drept consumator, dar isi da seama ca nu-l poate aresta, pentru ca dilarul este fratele colegului sau de departament. Cu toate acestea, trebuie sa ramina linga Nebun pentru a nu trezi vreo suspiciune. Dilarul ii ofera noului sau client o excursie de o zi in lumea stupefiantelor, iar experienta ii deschide ochii lui Radu asupra lumii. Intre realitate si halucinatie, acesta incepe sa inteleaga in sfirsit de partea cui se afla de fapt binele si raul.'(www.polirom.ro)

Discutabil, dar si dificil de decizionat, vis-à-vis de tema drogurilor, lipsit aparent de un verdict auctorial, romanul jaloneaza prin fiinta umana asemeni vietii cu o forta rara si indubitabil, cu o anumita disponibilitate de introspectie extrem de profunda. Descoperi destine, oameni, fiinte umane, toate in malaxorul vietii, toate sub presiunea si magnetismul unei substante-drog-himere-?!? in raport cu care finta umana isi reflecta o fragilitate propie.

Intr-un interviu in 'Observatorul cultural', Andrei Ruse declara:' Cartea cred că devine de la un punct o revoltă faţă de societatea de azi, care, cum spun personajele mele, nu este altceva decît o lume de sclavi şi de stăpîni, unde biciurile au fost înlocuite de iluzia libertăţii, bani, zei, ş.a.m.d. Din punctul ăsta de vedere, da, lumea mi-a ieşit sau am arătat-o, zic eu, cum am vrut. Cred că finalul subliniază foarte bine că aşa-zisul bine şi aşa-zisul rău au bătut palma pentru a ieşi din rahatul ăsta, din dezîmbinarea şi inutilitatea pe care sistemul le bagă în tine zi de zi. Vreau un happy-end pentru luzări, da, pentru că de cîştigătorii ăştia trişti m-am săturat. Şi nu sînt singurul, come on.'

Un roman care te tine in priza, o scriitura vie, a unui autor de care vom mai auzi'.

Niciun comentariu: