duminică, 25 septembrie 2011

CONSIGNATIA LUI CEASCA

Cravata de pioner, carnetul de partid (in contemporanietate a evoluat adaptat perfect unei economii de piata), anticonceptionalele, sticlele goale, cozile, omul nou, ideologia, secu, santierele tineretului, tembelizorul de la ora 20 la 22, repartiile, omnipreznta rosului, salumul cu soia, cincicinalele in patru ani si jumatate, cafeaua cu nechezol un fel nisip la preso, kent-ul spaga, sunt cateva bibelouri pe care regimul lui Ceasuescu-Ceasca ni l-a lasat pur si simplu mostenire, celor am fost pe corabia lui, indiferent ca am ajuns la Bruxxels sau Falticeni.

Indiferent cat ar fi dorit de mult comunisti sa spele mentalul colectiv, datorita capacitatii fiintei umane de a nu isi abandona identitaea, amintirile desi din fericte trecute mai treiesc in noi.

Ele le concureaza pe acelea ale unui autor notabil: Creanga iar cuvantul 'amintiri' a fost ultra-cantat prin pop-manele si etc muzici contemporane. Mungiu, un cineast inspirat, l-a utilizat pentru un grupaj de filme de farmec, ce descopera fiinta umana cu multa intelegere.

Ceasca-Ceausescu-comunimul ne-a lasat in creier si alte amintiri-amprente-stampile: frica, soparla, neincrederea, refuzul curajului, eternele bancuri, minicuna, farisesismul, labiliatea fiintei umane, toate astea aduse la cei mai mari parametri.

Unii le utileaza pentru a-si badijona ranile, insuccesle, dezamagirele contemporane intr-un proces psihic de genul bancului cu conversatia intre doi pensionari: 'ca fain era pe vrea lui Dej?!?', da mai', ce le mai frigeam pe blonde pe santiere', 'da mai nimic nu iertam'.

Amintirile sunt si un film dureros pe un scenariu tip Kafka, turnat realty-shoh, aici in Romanica, o teara din Europa de Est, care pe atunci si-a vidanjat valorile. Nu le-am putem arunca la gunoi, pc-ul personal sau mac portabil, nu ne permite sa scapam de ele, de filtrajul permanet al vietii private, intoxicarae mentala ne-a hibridizat: discururile, aliomentatia, somnul, educatia si cine stie poate si sex-ul, inventivitatea, indrazneala!

De acolo sus sau jos, din locatia zisa si Iad, Ceasca cu coana Elena pot triunfa observand cate din obiceiurile, stil-urile (un cuvant prea pretentios pentru aceea epoca) intamplarile vieti sunt inca vii, prilej de vorbe in scoola sau stiri la tv!

Consignatia lui Ceasca face rating bun, da de lucru la doctori, ocupa stupid-stereotip-nefericit mentalul nostru. Cine o ignora o face pe barba lui!

altele vezi la:
http://barnathmarius.blogspot.com/2011/04/moartea-unui-sef-de-stat.html
http://barnathmarius.blogspot.com/2011/04/cum-era-viata-pe-calea-1-mai.html
http://barnathmarius.blogspot.com/2011/04/imi-tremurau-picioarele-ca-la-cutremur.html
http://barnathmarius.blogspot.com/2011/04/cum-se-te-razubuni-si-cum-sa-dai.html
http://barnathmarius.blogspot.com/2011/04/moartea-unui-sef-de-stat.html
http://barnathmarius.blogspot.com/2011/04/stapanul-podului.html
http://barnathmarius.blogspot.com/2011/04/spe-km-spre-cel-mai-dulce-sarut-din.html
http://barnathmarius.blogspot.com/2011/03/dragoste-si-ura-proza.html
http://barnathmarius.blogspot.com/2008/02/caderea-primului-guvern-revolutionar_14.html
http://www.optimalmedia.ro/editorial/ceausescu-un-subiect-care-se-vinde-foarte-bine!/4882

Niciun comentariu: