duminică, 22 februarie 2015

3, una si una!

 Sunt rarisime cărţile de critică, teorie sau istorie literară care conving atât prin profesionalismul demonstraţiei, cât şi prin entuziasmul vădit al autorului faţă de subiect. De aceea, când se ivesc, ele trebuie salutate pe două voci: una din public, admirativ-emotivă, marcată de plăcerea nudă a lecturii, iar alta din fotoliul critic, hermeneutic-evaluativă, să spunem, atentă la eficacitatea argumentului. O astfel de carte este Gândirea romanului, ultimul volum al lui Toma Pavel (trad. din franceză de Mihaela Mancaş după ediţia originală din 2003, Bucureşti: Humanitas, 2008), dedicat în egală măsură atât unei istorii comparate a romanului, cât şi unei teorii a acestuia (aş spune „unei filosofii a romanului” dacă nu m-aş teme de complicarea problematicii acestei cronici dincolo de atribuţiile ei revuistice). Dacă este să privim cartea într-o bibliografie de autor, ea trebuie pusă în legătură atât cu precizia conceptuală şi cu deliciile formale din Lumi ficţionale, carte care l-a consacrat pe Toma Pavel printre campionii ficţionalismului, cu exerciţiul metacritic din Mirajul lingvistic, cât şi cu revenirea la o anumită imanenţă a lecturii, precum aceea din Arta îndepărtării. Gândirea romanului are atât un proiect critic (reabilitarea unor forme romaneşti şi o reaşezare corespunzătoare a istoriei lor), cât şi unul estetic, explicitat de autor în primele rânduri: „îşi are originea în dezacordul dintre gusturile mele literare şi prejudecăţile privind istoria romanului“.
(MIHAELA URSA- INTOARCEREA LA ROMAN, APOSTROF, 2015)










Jurnal de cămin este o colecţie de evocări ale vieţii din căminele bucureştene, scrisă de 24 de studenţi şi studente de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, coordonaţi de Zoltán Rostás şi Sorin Stoica. Ar putea fi deci o lectură banală, o simplă trecere în revistă a unui mediu social probabil destul de interesant - acela al provincialilor veniţi la Bucureşti ca să înveţe / să-şi facă un rost în viaţă / să se realizeze. Dar nu este. Ceea ce-l aşteaptă însă pe cititor între copertele acestui volum cu titlu cuminţel zguduie serios barierele înţelegerii şi normalităţii. Profesorul Zoltán Rostás ne face o binevenită introducere in subiect, menţionând în cuvântul înainte al cărţii ca în cămine funcţionează "o moralitate sexuală care tolerează toate manifestările posibile" şi "un pluralism cultural-politic nesigur". Cred că este cazul, având în vedere minunăţiile pe care urmează să le descriu în rândurile de mai jos, să detaliez in concreto: prima sintagmă descrie situaţia în care, cum s-ar spune frigid-funcţionăreşte, doi studenţi de sex opus "întreţin nestingheriţi relaţii sexuale" sub o pătură, în timp ce colegul/colega/colegii trăncănesc, joacă whist sau ronţăie seminţe cu ochii la vreun film pe calculator. A doua formulare, cu "pluralismul cultural-politic", îmi pare însă foarte ambiguă. Ştiu din proprie experienţă că studenţimii de prin căminele bucureştene puţin îi pasă de politică; cât despre "cultură" (cu riscul de a dezamăgi aşteptările celor care îşi fac speranţe că "generaţia tânără" va fi mai bună decât înaintaşii, doar pentru motivul că e "tânără" şi n-a trăit sub Ceauşescu), nu recomand nimănui să nimerească în perioada festivalurilor dedicate studenţilor la vreo reprezentaţie la operă sau la vreo piesă de teatru cu sala plină de tineri care au căpătat gratis invitaţii "
SILVIU MAN, www.bookblog.ro



Structurat in cinci parti (numite de autor LP-uri), volumul cuprinde povestiri in majoritate inedite, dar si citeva care au a aparut de-a lungul anilor (intr-o forma prescurtata sau modificata) in diverse publicatii din Romania, precum si in antologia oZone friendly (2002). In Numele mierlei – 50 de clipuri vesele si triste au fost incluse variantele integrale si definitive ale textelor.
Una dintre povestirile din volum, Pregatiri de nunta, a stat la baza scenariului de scurtmetraj selectat printre cele trei finaliste de la concursul HBO din 2008. „Un scriitor stralucit, ce va marca o epoca.” (Mircea Iorgulescu) „O intrebare: stie cineva daca exista vreun site care ofera cartile, in format electronic, scrise de Radu Pavel Gheo? Indiferent daca este gratis sau cu bani.” (http://forum.softpedia.com)

„De curind l-am descoperit pe publicistul Radu Pavel Gheo si, cu toate ca nu sint intotdeauna de acord cu el, n-are cum sa nu-mi placa. Cititi-l, e amuzant: Adio, adio, patria mea cu i din i, cu a din a, Romanii e destepti, DEX-ul si sexul :-).” (http://www.fcsteaua.ro)

„Radu Pavel Gheorocks! Ultima citita a fost DEX-ul si sexul–o colectie de articole tare misto, o recomand la toata lumea.” (http://www.garsonieraluimaruta.ro)

www.karte.ro

Niciun comentariu: