duminică, 22 martie 2009

...despre cel ce le stie foarte bine pe toate........

Un personaj. Exista, in viata de zi cu zi, un 'personaj'. Un tip care le stie pe toate. Cel mai bine, fara replica, fara greseala. El stie cel mai bine, ce, cum, unde si pe ce traseu se poate face ceva....Iti da sfaturi non-stop, te conseleiaza, nimic nu -i place, totul e reparabil-perfectibil-super fain eventual sa beneficieze de corectia sa.....Dar el nu facut nimic, rien, nu a produs, realizat, muncit la ceva anume. Nimic. Dar el le stie pe toate. Perfect! Un pseudospecialist...frustrat, de care e cel mai bine sa te feresca viata sa te interesctezi.....

new filmfestival.....la iasi!

Un festival de film se anunta. La Iasi. Nu strica. Chiar foarte bine. Dupa experienta de la Cluj, why not si la Iasi, mai ales ca in oras exista 'fenomenul POLIROM', ce mult si surprinzator de bine a evoluat pentru cartea romanesca'. E de asteptat multe lucruri f well!



Din septembrie, Iasul va avea un nou festival de film

Intre 25 septembrie si 3 octombrie, Asociatia Romana de Film Independent – ARFI si Primaria Municipiului Iasi in parteneriat financiar si cultural cu Centrul National al Cinematografiei organizeaza prima editie a IIFF – Festivalul International de Film de la Iasi.

IIFF – Festivalul International de Film de la Iasi va fi un eveniment anual major, despre care organizatorii spun ca va avea "o viziune proaspata, neconventionala, si o atmosfera efervescenta". Presedintele Festivalului este regizorul, scenaristul si producatorul Ciprian Alexandrescu.

Festivalul va fi structurat pe mai multe sectiuni:

1. Competitie
a. Lung metraj
b. Scurt metraj
c. Documentar
d. Animatie
2. Avanpremiere – Filme prezentate in premiera nationala
3. ALT-FEL – Sectiune de filme experimentale, realizate de cineamatori.
4. Made In... – Sectiune in care vor fi prezentate filme din doua tari (in fiecare an Romania si inca o tara invitata).
5. Retro-Spective – Prezentarea unei personalitati din cinema si a filmelor sale
6. CineLABS – Ateliere de regie, imagine si scenaristica incepute cu 3-4 luni inainte de Festival, si care au ca finalitate realizarea a 3 scurt metraje care vor fi prezentate in cadrul Festivalului.
7. MediaDesk
8. CineCORT – Filme in aer liber

In luna aprilie va demara Programul CineFAN, parte integranta a IIFF, care este conceput ca un proiect educational de cultura cinematografica in cadrul Festivalului IIFF, avind o componenta locala si una nationala.

Programul CineFAN doreste sa reobisnuiasca publicul tinar cu filmele romanesti, mesajul lui fiind "Din Dragoste de Cinema". El se vrea o apropiere "prietenoasa" a publicului de filme.

Programul CineFAN este dedicat cineamatorilor, de orice virsta ar fi ei. Obiectivul lui este sa formeze si sa readuca publicul in salile de cinema cu ajutorul unor evenimente care sa gazduiasca atit filme foarte bune cit si invitati cit mai interesanti care sa "explice" pasii nasterii unui film, a unei povesti.

Iubitorii de film, cinefilii din Iasi direct, iar cei din tara indirect – pe internet, se vor intilni cu tinerii regizori romani si vor descoperi magia filmului, dar vor participa si in ateliere de creatie de film, unde vor realiza scurt metraje.

Toate informatiile legate de Programul CineFAN vor fi disponibile la nivel national pe site-urile www.cinefan.ro si www.iasifilmfest.ro .

civice 1.....decapitare ANA

Aflu din presa ca Agentia Nationala Antidrog este desfintata fiind trecuta partial in structura M.A.I, iar la Ministerul Sanatatii, o parte din centre. Multe reactii, pe buna dreptate nefavorabile, emisiuni pe la Realitate cu S.T. si S. R. S. a sa e la romani, daca o treba incepe sa functioneze, atunci hai sa inventam-schimbam ceva ca sa o luam iara de la capat. Sa de ce sa nu complicam lucrurile. Un pas inante, doi inapoi....Si cand te gandesti ca, subiectul acestei structuri este o problema a civilizatiei contemporane fata de care solutiile sunt hm departe....

sâmbătă, 21 martie 2009

petitie la petitie..........

Dupa recent incheiatul concurs CNC, Cristi Mungiu iese la rampa cu o petitie publica. Multe pagini, despre slabiciunile sistemului, natural ale concursului din a carui juriu functionase si Cristi. Nimic in scris, nici un rand, despre ceva cu adevarat problematic. Faptul ca pana una alta, scenariul, e punctat la 50%, desi e baza viitorului film, iar la cateva editii precedente in derulare, scenarii de nota 4 sau 5 au castigat in fata alatora de 7 sau 8.....Nu pot sa nu remarc, raspunsul pe care il da Cristi Comeaga. Uman, argumentat, dar si dureros, a se citi in Jurnalul National...Ce pacat ca nu se strang energiile si pentru cateva chestiuni concrete, intre care ar fi si crearea de parghii care sa favorizeze difuzarea in sali a filmului romanesc sau, daca nu promovarea, macar existenta normala la televiziuni....Ar limpezi mult apele si lucrurile...Ca sa nu mai vb de exasperarea multora despre faptul ca ne tot 'macdonalizam'.

p.s. Un scurt metraj scris de Paul Pavel Gheo, a iesit tocmai sub linie. dar ne ne dam batuti...Iar la documentare un proiect de lung dupa cartea TOVARASE DE DRUM nu a fost prea agreat de juriul desi in componenta sa era: Alecu Solomon si dna Viorica Bucur. In sesiunea precednta l-a rejectat dl Ujica, desi caracterul eminamente documentar al carti si al subiectului a fost in repetate randuri recunoscut!?!

DUPA GASTE.....o productie paradox film aflata in lucru





Recent, in perioada 11-15, am fost la Cetateni, pe langa Campulung (Arges) pentru a film un scurt-metraj de fictiune: Dupa gaste, dupa un scenariu de Lucian Dan Teodorovici si in regia lui Doru Nitescu.

Un satulet de autentic de tigani, foarte interesant si pentru un documentar, unde urmare propunerii lui Doru Nitescu, ne-am deplasat pentru a filma povestea scrisa de Teodorovici.
Filmare a avut un curs favorabil, remarc interpretii: Valentin Uritescu, mare, care iti trasmite respiratia 'monstrului sacru', plin de intuitie, firesc, facand orice cu firesc si usurinta, dar si partenerul lui: Cristi Barbaulescu. Copilul, un Titieni jr pare a se plia excelent. Dialogurile lui Lucian, cu o conflictualitate interioara natural, bine conduse. Vremea fara mari probleme. Sa speram ca lucrurile bune a se anunta la filmari, le vom regasi si la montaj.

joi, 19 martie 2009

recente...1

Pana acum nu m-am referit la diferitele aparitii in peisajul literar autohton. Cateva ma indemna sa o fac. Cu cateva luni in urma am lecturat cartea lui Radu Pavel Gheo-Numele mierlei. Tonica, epica precisa si densa, multa dimensiune umana, etc....apoi dupa cateva luni descopar volumele de istorie orala ale lui Zoltan Rostas, despre viata in camin, feminitate in comunism, Ceausescu....Cele despre camin, impresionante prin minutia detaliului, cele despre destinele feminine in comunism, o dezcaluire metodica si precisa a fintei umane...Iar recent am gasit cu bucurie in librarie: Celelate povesti de dragoste de Lucian Dan Teodorovici, ce suflu si voce auctoriala, inedita si o anumita vibratie a cotidianului, dar si Cum sa uiti o femei de Dan Lungu, plina de verva si impresionata in sensibilitatea de a trata un subiect surprinzator si nexplorat, dar etern.....hm viata e cat de cat 'beautiful'.....